Page 4 - KK Broj 94
P. 4
4 22. veljaÄŤe 2025. tema tjedna Kajkavske kronike - broj 94
»  borba protiv zabrane pušenja: â€ÄŤešljaju’ ih inspekcije, mnogi u zagorju već kaĹľnjeni
UGOSTITELJI PORUÄŚUJU: Mi
radimo i Ĺľelimo raditi u skladu sa
zakonom. Borimo se za svoj kruh!
Marko PreseÄŤki
info@kajkavskekronike.hr
Sanitarna inspekcija DrĹľavnog inspek-
torata poÄŤela je pojaÄŤano nadzirati
ugostiteljske objekte u kojima je za-
branjeno pušenje. Zakonom je propi-
sana zabrana pušenja duhanskih i sličnih pro-
izvoda u svim zatvorenim javnim prostori-
ma. Iznimka su ugostiteljski prostori u kojima
su pušači fizički odvojeni od ostatka objekta.
propisani uvjeti
Površina tih prostora ne smije biti manja od
10 četvornih metara i ne smije zauzimati više
od 20 posto površine prostora za posluživa-
nje. Također, u tim se prostorima ne smije po-
služivati hrana i piće. No, postoji iznimka kod
objekata koji isključivo poslužuju piće. Nai-
me, oni koji zbog veliÄŤine usluĹľnog prostora
ne mogu zadovoljiti propisane uvjete, mogu
cijeli objekt odrediti pušačkim prostorom.
U Hrvatskoj je na snazi Zakon o ograniÄŤa-
vanju uporabe duhanskih i srodnih proizvo-
da koji, između ostalog, propisuje:
- Zabranjuje se pušenje duhanskih i srod-
nih proizvoda, biljnih proizvoda i uporaba
elektroniÄŤkih cigareta s nikotinskim punje-
njem ili bez nikotinskog punjenja i vodenih
lula u svim zatvorenim javnim prostorima.
Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga ÄŤlanka,
pušenje je dopušteno: u posebnim, za pušače
određenim prostorima za smještaj gostiju su-
kladno propisima o ugostiteljskoj djelatnosti,
o ÄŤemu u takvim prostorima mora biti ista-
knuta oznaka o dozvoli pušenja te u prostori-
ma za pušenje u objektima u kojima se obav-
lja ugostiteljska djelatnost. Prostor za pušenje
mora ispunjavati uvjete koji su navedeni u
člancima 26. - 34. zakona - piše u tom zakonu.
Iz Ministarstva zdravstva kaĹľu kako po-
stoji već ranije spomenuti zakon te kako oni
Ivan Äurkin - Benkotić “ Gubici će biti veliki. Problem izdaju rješenja o ispunjavanju uvjeta za pu-
je u tome da mi imamo naviku šački prostor na temelju zahtjeva i zaprimlje-
kao pušači otići u kafić i ne dokumentacije koju prilaže pravna ili fizič-
zapaliti cigaretu, u nekim ka osoba koja obavlja ugostiteljsku djelatnost,
zemljama ÄŤak postoji i kultura a sanitarna inspekcija DrĹľavnog inspekto-
da se zapali cigara uz domaće rata obavlja nadzor nad provedbom nave-
vino ili konjak” denog Zakona.
IVAN ÄURKIN - BENKOTIĆ - predsjednik Ceha što kaĹľu u inspektoratu?
ugostitelja OKKZĹ˝
Pitali smo DrĹľavni inspektorat kakva je situ-
acija na podruÄŤju Krapinsko - zagorske Ĺľupa-
nije. Evo što su nam odgovorili:
- U Krapinsko - zagorskoj Ĺľupaniji u
2025. inspekcijski nadzor nad primjenom